Blog ZOLLY

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů…

mops

Když poprvé na vlastní oči spatříte dobroty z domácí pekárny Zolly Dog Bakery, ani ve snu by vás nenapadlo, že to není určeno pro vás, ale pro vašeho psa. Majitelka a duše celého projektu paní Yveta Páleníčková si totiž zakládá nejen na prvotřídních vstupních surovinách, ale i na atraktivním vzhledu svých výrobků. A ta chuť…

Paní Páleníčková, vy jste velmi úspěšnou podnikatelkou, dříve jste založila a provozovala například prestižní vzdělávací zařízení pro děti. Co vás tedy přivedlo k tomu opustit tuto „jistotu“ a otevřít si pekárnu pro psy?

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů…

Tento nápad jsem měla v hlavě už dlouhá léta. Při našich cestách s manželem do zahraničí jsem se kdysi inspirovala za „velkou louží“, kde jsme navštívili několik tamních psích pekařství a říkali si, že by to bylo fajn něco takového zřídit i u nás. V té době jsme však byli ještě velmi pracovně vytíženi, ale přišel čas a my jsme se mohli do nového projektu pustit.

Vlastníte sama nějaké pejsky, a mohla byste nás s nimi případně blíže seznámit?

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů…

Ano, u nás doma „bydlí“ již náš druhý labrador – čtrnáctiletý Max. Je to takový náš dědek, jak mu říkáme, je to ale neuvěřitelný dobrák. No, a k němu si před pěti lety dcera a její přítel pořídili mopse. A jak to tak bývá, mladí jsou na studiích mimo domov, a tak máme, jak manžel s oblibou říká, doma i tohoto mnou milovaného „mimozemšťana“. S Maxem tvoří opravdu komickou dvojici.

Zolly Dog Bakery – opravdu originální název. Má to nějaký speciální význam a jak dlouho vlastně vaše domácí pekárna funguje?

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů…

ZOLLY DOG BAKERY jsme založili v roce 2016. Vzhledem k tomu, že jsme si vybrali mopsí hlavičku jako předlohu pro naše logo, bylo nasnadě, že naše psí pekařství ponese jméno našeho mopsíka   ZOLLYHO. My mu sice říkáme Jáchym, ale v rodokmenu má ZOLLY z Lobkowitzských vinic.

Vím, že veškeré pamlsky, pečivo, psí dorty a zákusky si připravujete sama. Kolik toho denně zhruba napečete a jak dlouho vám to přibližně trvá?

Ano, zatím jsme si zřídili takovou domácí manufakturu. Ale jak se zdá, za chvíli to již nebude stačit a budeme se muset poohlédnout po něčem větším. Co se týče množství, samozřejmě záleží na poptávce, ale když je třeba, jsme schopni za den napéct cca 10 kg sušenek, co se týče ostatních dobrot, záleží na druhu a náročnosti.

Vaše krásně nazdobené produkty lahodí nejen chuti, ale i oku. Nemáte občas problémy s tím, že by to pejskovi chtěl sníst spíš jeho majitel? A kdo vůbec vymýšlí ty úžasné recepty, případně jak dlouho trvá všechno vychytat tak, aby to celé drželo pohromadě?

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů…

Vánoční zdravé cukroví pro psy

Skutečně se stává, že si naše dobrůtky lidé občas pletou. Není divu, protože se právě inspiruji tvarově v lidské kuchyni – bábovka, hamburger, muffin…  Ale ingredience jsou ryze psí. Tak někdy by to i páníčci mohli, třeba některé naše kostičky díky svému složení chutnají i mým dětem… Ale třeba játrová bábovka, či rybí muffin, to už by asi pro páníčky takovou ňamkou nebylo. Pejskům to ale chutná náramně. Receptury si tvořím sama, někdy se inspiruji v odborných časopisech nebo na internetu. To víte, že než je ten správný recept hotov, stojí mne to několik hodin pokusů, než je to ideální.

Sortiment vašich dobrot je poměrně pestrý a kromě obvyklých pamlsků a takových těch běžných věcí u vás zákazníci najdou i vyložené speciality. Které z nich byste třeba vypíchla?

Milované jsou třeba zeleninové packy, játrové bábovky, různé muffiny nebo naše vynikající domácí paštičky.

Připomínáte mi známé pořekadlo: „Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů…“ Pečete třeba i na přání zákazníka?

Na přání zákazníka děláme hlavně narozeninové dorty. Máme na výběr z několika velikostí, tvarů a chutí a zbytek dotváříme na přání….

Velmi si zakládáte na všech vstupních surovinách a dbáte přitom nejenom na chuť, ale také na zdraví vašich čtyřnohých strávníků. Prozradíte nám, co všechno ve své zázračné psí kuchyni používáte?

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů…

Používám striktně suroviny vhodné pro psy. Například bezlepkové mouky, bezlaktózové mléko, vhodná koření, kontroluji i správný výběr masa a ryb. Je toho dost a výběr vhodných surovin je povídání na samostatný článek.

Mne zaujala třeba čokoláda pro psy, ta běžně dostupná je totiž pro naše mazlíčky silně toxická. Z čeho se tedy vyrábí ta vaše speciální?

Základní surovinou je karob a další ingredience… To je ale naše výrobní tajemství…

∼ Naším cílem je a bude vytvořit pro vaše mazlíčky pochoutky, které budou vypadat nádherně, ale zároveň nebudou zdraví škodlivé! ∼

Dobroty bez chemie, barviv, konzervantů a jiných v dnešní době „nezbytných“ přísad mají jistě širokou škálu svých příznivců. Určitě je ale bude zajímat, jak dlouho takový pamlsek vydrží, kde ho skladovat nebo třeba jak je balený…

Všechny naše dobrůtky mají trvanlivost zhruba stejnou jako cukrářské výrobky pro lidi. Je třeba  skladovat je v chladném prostředí. Něco jiného jsou naše psí sušenky nebo keksy. Ty jsme schopni dodávat ve vakuovaném prostředí a tím je trvanlivost zajištěna na minimálně šest měsíců.

Kde si mohou zákazníci vaše produkty objednat nebo koupit? A neplánujete výhledově i třeba nějakou vlastní provozovnu?

Právě rozjíždíme náš e-shop a nově upravené webové stránky. Jinak je možné nás nalézt na Instagramu nebo Facebooku. Plánů je celá řada, ale určitě bych se zas ráda objevila v blízké budoucnosti někde s malým kamenným krámkem a také bude možné si naše výrobky zakoupit v Makru.

Máte i nějaké další plány do budoucna?

To velmi záleží na úspěchu celého projektu, jak to v budoucnu bude fungovat, nechme se překvapit…

A na závěr našeho povídání si dovolím prozradit něco bližšího o našem společném projektu. Od příštího měsíce spouštíme ve spolupráci právě s vámi zbrusu novou soutěž o velmi chutné ceny. Prozradíte našim čtenářům, které z vašich dobrot budou moci ochutnat hafani sdílející domácnost s budoucími vítězi?

Určitě si budou ocenění pejsci moci pochutnávat na našich nejoblíbenějších lahůdkách.

Děkuji vám za příjemný rozhovor a budeme se těšit na spolupráci.

Foto: archiv Yvety Páleníčkové a Zolly Dog Bakery

www.zollydogbakery.cz

Napsat komentář